Johan Van Nijen Uitgeverij De Graal
Schleid

De Eifel in Duitsland

Schleid

Schleid is een van godvergeten boerengat ergens in de Eifel in Duitsland. Het staat niet op de michelinkaart nr. 417 (Deutschland Mitte-West), maar het ligt tussen Seffern en Ehlenz, en Bitburg
En, dat is toch straffe toebak, zelfs de Eifelführer vindt het geen vermelding waard, en daar staan nochtans andere boerengatten in. Waarom niet? Is het niet authentiek genoeg? Nee, dat kan niet, totaal niet! De mesthopen liggen hier nog op straat, allez, een beetje ernaast eigenlijk. Maar, je moet echt niet bang zijn. Je hoeft je zondagse schoenen niet vuil te maken en er geen trauma aan het platteland aan over te houden. Maar hij dampt nog wel van de versheid. Felix Timmermans zou ervan genoten hebben. Ik hoor zijn boer Wortel (uit Boerenpsalm) al zeggen: gene chemique op mijn veld. Hij zou zich hier thuis voelen. Hier is het puur natuur. Schleid is authentiek. Dat staat buiten kijf.


De mesthoop dampt van de versheid (foto Wim)


Wat heeft Schleid dan toch misdaan? Kun je er niet overnachten misschien? Kan de filosoof na een dag vol gepeinzen er zijn moede hoofd niet ter ruste leggen? Kan een wandelaar na een dagje heerlijk stappen er geen douchke nemen en verkwikt aan het avondmaal beginnen? Dat kan hij. Jawel, jawel. Op twee plaatsen zelfs.
Wij kozen voor Gaushaus-Pension Heyen. Dat gasthaus werd onze uitvalsbasis voor een lang weekend wandelen.
Wij werden er goed ontvangen. Alles was zoals het moest. Je zult heel ver en heel lang moeten zoeken om een betere prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Dertig euro p.p. voor half pension. Voilà. Wie het beter kan mag het komen zeggen.


Gasthaus-Pension Heyen

Nu gaan we wandelen. John heeft de wandelingen voorbereid.

(wordt vervolgd)Home © Uitgeverij De Graal 2006